تغذیه طوطی سانان در روزهای آغازین پس از تولد، بسیار حایز اهمیت است. تاثیر تغذیه در این دوره، به طور حتم تا سال ها پس از تولد پرنده قابل مشاهده خواهد بود. طی سال های اخیر، بیشتر افرادی که در زمینه تکثیر تخصصی پرندگان فعالیت می کنند، به اهمیت بسیار بالای تغذیه طوطی سانان با سرلاک پی برده اند و بنابراین، نیاز به استفاده از فرمول های تخصصی، که قادر به تامین کامل احتیاجات تغذیه ای روزانه در جوجه ها هستند، افزایش چشم گیری یافته است.
تغذیه طوطی سانان با سرلاک، معمولا تا زمانی که جوجه ها به صورت کامل قادر به خوردن دانه ها باشند و یا اینکه نیاز به تغذیه دستی در آن ها به حداقل دو وعده در روز کاهش یابد، ادامه خواهد داشت. تغذیه دستی جوجه طوطی سانان، فرآیندی حساس و تخصصی بوده و نیاز به دقت بسیار بالا در انتخاب اقلام خوراکی با کیفیت، متناسب با ذائقه و سازگار با دستگاه گوارش پرنده دارد. بنابراین، پیش از هر اقدامی در این حیطه، دریافت آموزش صحیح و تخصصی برای پرورش دهندگان بسیار ارزشمند خواهد بود.
تیم فنی ما در گروه بُخارا، با به کارگیری نیروهای متخصص، دارای تحصیلات و تجربه کاری در دانشگاه های معتبر اروپایی، نیاز شما پرورش دهندگان عزیز را به این آموزش ها به بهترین شکل برطرف نموده و همچنین در کارگروهی جدید اقدام به تولید تخصصی خوراک دستی مورد نیاز پرندگان، در سطح استانداردهای اروپایی نموده و با بهره گیری از فرمولاسیون تخصصی و استفاده از اقلام خوراکی با کیفیت، تحت شرایط شدید کنترل کیفی، سعی در بر طرف نمودن دقدقه اصلی بسیاری از شما پرورش دهندگان عزیز را داشته است.
NEOFEED
مواد تشکیل دهنده:
ذرت، گندم، یولاف، گلوتن گندم، روغن های گیاهی، مواد حاصل از صنایع جانبی فرآوری غلات و دانه های روغنی، آلبومین، شکر، کنجاله سویا، تخم کتان، مونو- و دی-کلسیم فسفات، کربنات کلسیم، ال-لیزین، دی ال-متیونین، ال- ترئونین، سولفات آهن، اکسید منگنز، سولفات مس، اکسید روی، یدات کلسیم، ویتامین A، ویتامین D3 (کوله کلسیفرول)، ویتامین E، ویتامین K3 (منادیون)، ویتامین C (آسکوربیک اسید)، ویتامین های گروه B، کولین کلراید، مولتی آنزیم، کلرید سدیم، بیکربنات سدیم، سویه های خشک شده باسیلوس سوبتیلیس.
احتیاط:
به منظور جلوگیری از صدمات ناشی از ورود خوراک به مجاری تنفسی و بروز پنومونی و نتیجتاً مرگ پرنده، آشنایی با روش صحیح تغذیه طوطی سانان با سرلاک بایستی توسط یک متخصص تغذیه و یا دامپزشک آموزش داده شود.
در ادامه دستورالعمل تغذیه طوطی سانان با سرلاک در 5 مرحله برای شما پرورش دهندگان عزیز شرح داده می شود؛
گام شماره (1):
ابتدا به آرامی چینه دان را لمس کنید تا از خالی بودن آن پیش از خوراک دهی مطمئن شوید.
گام شماره (2):
ترکیب خوراک را پیش از هر نوبت خوراک دهی به صورت کاملا تازه تهیه نمایید. به منظور تهیه ترکیب صحیح در روز اول، 1 قسمت از فرمولاسیون خوراک NEOFEED را با 6 قسمت آب بهداشتی به خوبی مخلوط نمایید. بهتر است، از قبل آب را بجوشانید، سپس به آن فرصت بدهید تا به دمای 39 درجه سانتیگراد برسد.
گام شماره (3):
یکی از بهترین و ارزان قیمت ترین روش های تغذیه دستی، استفاده از سرنگ و کرمک است. همانطور که پرنده را در مقابل خود قرار داده اید، سرنگ را از سمت چپ نوک جوجه، وارد محوطه دهانی کنید و سپس آن را به سمت راست گردن پرنده هدایت نمایید. در این مرحله خوراک را داخل چینه دان تخلیه نمایید. با بلع خوراک توسط جوجه، عکس العمل طبیعی تغذیه، باعث بسته شدن نای توسط اپی گلوت می شود و از آسپیره شدن خوراک در ریه ها جلوگیری می کند.
گام شماره (4):
تغذیه جوجه را تا جایی ادامه دهید که چینه دان پر شود ولی اکیداً از دادن بیش از اندازه ی خوراک به جوجه اجتناب کنید. مقادیر باقیمانده خوراک که در اطراف نوک پرنده و پرهای کنار آن دیده می شوند را به خوبی و با استفاده از یک پارچه ی نرم و تمیز کاملا پاک نمایید.
گام شماره (5):
در حالت عمومی، می توان از فرمولاسیون خوراک دستی NEOFEED تا زمان استقلال کامل تغذیه ای و در آمدن کامل پرها (کل دوره مصرف خوراک دستی) استفاده نمود. تیم فنی بُخارا، به منظور کاهش هزینه های پرورش دهندگان حرفه ای، فرمولاسیون خوراک دستی JUVOFEED، را طراحی کرده است که با رسیدن سن جوجه ها به یک ماهگی، به جای فرمول NEOFEED قابل استفاده خواهد بود (البته در حال حاضر این محصول از خط تولید خارج شده است).
توجه:
برای گرم کردن مخلوط، هرگز از مایکروویو استفاده نکنید، چرا که باعث گرم شدن غیر یکنواخت ذرات موجود در مخلوط خواهد شد!
به عنوان یک قرارداد برای تغذیه طوطی سانان با سرلاک هر وعده باید حجمی معادل 8 الی 12% وزن بدن جوجه داشته باشد. این میزان، در گونه های کوچک نظیر عروس هلندی ممکن است تا 15 % هم در نظر گرفته شود. به عنوان مثال، یک جوجه 100 گرمی، به میزان تقریبی 8 الی 12 میلی لیتر مخلوط آماده شده از فرمول خوراک دستی بُخارا نیاز خواهد داشت.
از دادن مقادیر بیشتر خوراک به پرنده جدا خودداری کنید، چراکه باعث بازگشت خوراک، آسپیره شدن و نهایتا مرگ پرنده خواهد شد.
نکات مهم در مورد ضد عفونی لوازم:
جوجه ها برای گسترش سیستم ایمنی خود به زمان نیاز دارند و در اولین روزهای زندگی به شدت نیسبت به باکتری ها، کپک ها و ویروس ها حساس می باشند. بنابراین، حفظ بهداشت محیط و خوراک دهی در سنین اولیه بسیار حایز اهمیت است. توصیه می شود پس از هر بار خوراک دهی، حتما لوازم مورد استفاده نظیر ظرف آماده سازی فرمول و سرنگ را به خوبی ضد عفونی نمایید.
متخصصین تیم فنی بُخارا، برای ضد عفونی و حفظ بهداشت لوازم خوراک دهی، استفاده از حداقل دو ضد عفونی کننده را به صورت دوره ای (ماهانه) پیشنهاد می دهند. با این روش، باکتری ها و ویروس ها فرصت کافی برای ایجاد مقاومت به ماده ضد عفونی کننده را نخواهند داشت. چنانچه به هر دلیلی دسترسی به مواد ضد عفونی کننده ممکن نبود، می توانید از محلول رقیق شده سفید کننده استفاده نمایید. به این صورت که لوازم خوراک دهی را پس از شستشو با آب و پاک کردن بقایای فرمول خوراک، در این محلول قرار دهید و در وعده بعدی و پیش از استفاده به خوبی آن را با آب بشویید، چرا که در صورت وجود بقایای محلول و ورود آن به بدن، ممکن است آسیب جدی به جوجه ها وارد شود.
فرمولاسیون خوراک دستی بُخارا، به منظور تامین کلیه نیازهای تغذیه ای روزانه جوجه ها توسط متخصصین مجرب تیم فنی ما تهیه شده اند. بنابراین، نیازی به استفاده از سایر مواد غذایی در کنار آن نخواهد بود. اگرچه در صورت تمایل، می توانید از پوره برخی میوه ها و سبزیجات، آن هم حداکثر تا 15% حجم خوراک روزانه استفاده نمایید. استفاده از هر نوع مکمل جانبی، به طور هم زمان با فرمولاسیون خوراک دستی بُخارا، به هیچ وجه توصیه نمی شود.
بررسی دقیق وضعیت روزانه جوجه ها:
بررسی دقیق تغیرات وزنی جوجه ها به صورت روزانه یکی از بهترین راهکارها جهت پی بردن به مشکلات پیش از بروز ظاهری آنها است. توصیه می شود جوجه ها را هر روز صبح و پیش از نخستین وعده خوراک وزن کرده و اوزان مربوطه را در جدول وزنی مخصوص ثبت نمایید. برای این کار می توانید از یک ترازوی ساده، نظیر ترازوی آشپزخانه استفاده نمایید. یک جوجه سالم، معمولا تا زمان استقلال تغذیه ای، به صورت روزانه افزایش وزن خواهد داشت. چنانچه روند افزایش وزن متوقف شد و وزن در یک سطح ثابت شد، باید هر چه سریعتر وضعیت جوجه بررسی شود. حال آنکه، کاهش وزن نشان دهنده مشکلی جدی در جوجه است و باید سریعا با دامپزشک متخصص پرندگان تماس حاصل نمایید.
از عمده دلایل دیگری که یک پرنده سالم ممکن است با کاهش وزن مواجه شود عدم دریافت کافی مواد مغذی است. این موضوع می تواند در شرایط زیر بروز نماید: فرمول خوراک دستی دارای غلظت کافی نباشد (حاوی مقادیر بیش از اندازه آب باشد). در کنار فرمول اصلی از سایر مواد خوراکی استفاده شده باشد. تعداد وعده های خوراک دهی متناسب نباشد. مقدار خوراک تغذیه شده در هر وعده، جهت تامین نیازهای پرنده کافی نباشد.
داشتن ابزار زیر به هنگام تغذیه سرلاک به طوطی سانان الزامی می باشند:
ترازوی دقیق – سرنگ بهداشتی – دماسنج – دستگاه گرم کن – دستمال کاغذی – فرم ثبت اطلاعات – ضد عفونی کننده مناسب.
به عنوان یک راهنما، می توانید از جدول زیر برای تولید مخلوط صحیح خوراک دستی بُخارا، بر اساس سن جوجه ها استفاده نمایید. بهترین حالت پیشنهادی وزن کردن خوراک و آب برای به دست آوردن بهترین نسبت و مخلوط می باشد. درست کردن خوراک با استفاده از حجم خوراک و آب، اگرچه دقت پایین تری دارد، ولی روشی کارآمدتر است.
برای آماده سازی خوراک دستی، حتما از آب تمیز و بهداشتی استفاده نمایید. دمای مناسب آب برای آماده سازی فرمول خوراک دستی، 39 درجه سانتیگراد می باشد. آب لوله کشی ممکن است حاوی باکتری های مضری برای جوجه های تازه متولد شده و جوان باشد. چنانچه از عدم آلودگی آب مصرفی اطمینان ندارید، بهتر است آب را برای مدت حداقل 10 دقیقه بجوشانید و سپس زمان کافی را به آن جهت خنک شدن و رسیدن دمای آن به دمای مناسب (39 درجه سانتیگراد)، پیش از افزودن به خوراک دستی بُخارا بدهید.
در یک ظرف تمیز و ضد عفونی شده، فرمولاسیون خوراک دستی را با آب داغ مخلوط کرده و آن را به خوبی برای مدت حدود 1 دقیقه به هم بزنید. مخلوط نهایی را پیش از تغذیه به جوجه ها تا دمای 39 درجه سانتیگراد خنک نمایید. برای کنترل بهتر و دقیق تر دمای مخلوط نهایی، استفاده از یک دماسنج توصیه می شود. در صورت در دسترس نبودن دماسنج، می توان به شیوه ی سنتی، و ریختن چند قطره از مخلوط نهایی روی مچ دست و کنترل دمای آن استفاده نمود؛ اگرچه این روش دقت بالایی نخواهد داشت.
توصیه می شود خوراک دستی را تنها در اندازه مورد نیاز آماده کنید و در چند روز اول پس از تولد جوجه ها، با توجه به اینکه غلظت فرمول آماده شده پایین است، تا زمان تغذیه به جوجه ها، به صورت مدام آن را به هم بزنید.
در این دوره، به دلیل غلظت پایین، ته نشین شدن مواد مغذی در آب امری طبیعی بوده و به هیچ وجه نشانه ی کیفیت پایین فرمول خوراک نیست. بنابراین، با هم زدن مداوم مخلوط آماده شده تا زمان تغذیه، این حالت بر طرف خواهد شد. بعد از سن دو روزگی، که غلظت خوراک افزایش می یابد، ته نشین شدن مواد به ندرت مشاهده می شود. از روز 6 بعد از تولد، فرمول آماده شده به صورت یک پودینگ کرمی با غلظتی یکنواخت خواهد بود. پیش از مصرف، مخلوط آماده شده را به خوبی هم بزنید. در این مرحله، هم زدن ضربه ای مخلوط، به فعال شدن آنزیم های افزوده شده کمک خواهد کرد.
تغذیه جوجه ها باید بر اساس یک برنامه زمانبندی مشخص انجام شود. این برنامه بر اساس مدت زمان مورد نیاز جهت خالی شدن چینه دان و نیز میزان دقیق مصرف فرمول توسط جوجه در هر وعده است. این برنامه ریزی از باقی ماندن طولانی خوراک در چینه دان و فساد احتمالی آن جلوگیری می کند. در هر روز، حداقل یک بار به چینه دان اجازه دهید تا به صورت کامل خالی شود. چنانچه زمان بین خالی شدن چینه دان به صورت غیر طبیعی افزایش یافت، و به عبارتی فعالیت چینه دان کاهش داشت، پرنده را به خوبی بررسی نمایید تا دچار هیچ نوع بیماری نشده باشد.
توصیه خیلی مهم:
به منظور جلوگیری از رشد باکتریایی بعد از هر وعده خوراک دهی، باقی مانده مخلوط را به طور کامل دور بریزید و به هیچ وجه در وعده های بعدی از باقیمانده وعده قبل استفاده نکنید. پیشنهاد مدیریتی: تغذیه جوجه ها باید بر اساس یک برنامه زمانبندی مشخص انجام شود. این برنامه بر اساس مدت زمان مورد نیاز جهت خالی شدن چینه دان و نیز میزان دقیق مصرف فرمول توسط جوجه در هر وعده است. این برنامه ریزی از باقی ماندن طولانی خوراک در چینه دان و فساد احتمالی آن جلوگیری می کند. در هر روز، حداقل یک بار به چینه دان اجازه دهید تا به صورت کامل خالی شود. چنانچه زمان بین خالی شدن چینه دان به صورت غیر طبیعی افزایش یافت، و به عبارتی فعالیت چینه دان کاهش داشت، پرنده را به خوبی بررسی نمایید تا دچار هیچ نوع بیماری نشده باشد.
توجه:
سرلاک NEOFEED بُخارا فاقد هر نوع مواد نگهدارنده صنعتی می باشد. پس از هر بار مصرف، درب بسته را به خوبی ببندید. در دمای زیر 25 درجه سانتیگراد و به دور از تابش مستقیم خورشید نگهداری شود. نگهداری در یخچال و فریزر، به حفظ تازگی این محصول کمک خواهد کرد. به تاریخ “بهترین زمان مصرف” درج شده بر روی بسته بندی ها دقت فرمایید.
امیدواریم از مطالعه مقاله “تغذیه طوطی سانان با سرلاک در 5 مرحله” استفاده لازم را برده باشید. در ادامه فایل PDF این مقاله به صورت یک کتابچه زیبا و رایگان قابل دانلود می باشد.
تغذیه طوطی سانان با سرلاک در 5 گام
تاریخچه تولید سرلاک طوطی سانان NEOFEED:
تغذیه طوطی سانان در روزهای آغازین پس از تولد، بسیار حایز اهمیت است. تاثیر تغذیه در این دوره، به طور حتم تا سال ها پس از تولد پرنده قابل مشاهده خواهد بود. طی سال های اخیر، بیشتر افرادی که در زمینه تکثیر تخصصی پرندگان فعالیت می کنند، به اهمیت بسیار بالای تغذیه طوطی سانان با سرلاک پی برده اند و بنابراین، نیاز به استفاده از فرمول های تخصصی، که قادر به تامین کامل احتیاجات تغذیه ای روزانه در جوجه ها هستند، افزایش چشم گیری یافته است.
تغذیه طوطی سانان با سرلاک، معمولا تا زمانی که جوجه ها به صورت کامل قادر به خوردن دانه ها باشند و یا اینکه نیاز به تغذیه دستی در آن ها به حداقل دو وعده در روز کاهش یابد، ادامه خواهد داشت. تغذیه دستی جوجه طوطی سانان، فرآیندی حساس و تخصصی بوده و نیاز به دقت بسیار بالا در انتخاب اقلام خوراکی با کیفیت، متناسب با ذائقه و سازگار با دستگاه گوارش پرنده دارد. بنابراین، پیش از هر اقدامی در این حیطه، دریافت آموزش صحیح و تخصصی برای پرورش دهندگان بسیار ارزشمند خواهد بود.
تیم فنی ما در گروه بُخارا، با به کارگیری نیروهای متخصص، دارای تحصیلات و تجربه کاری در دانشگاه های معتبر اروپایی، نیاز شما پرورش دهندگان عزیز را به این آموزش ها به بهترین شکل برطرف نموده و همچنین در کارگروهی جدید اقدام به تولید تخصصی خوراک دستی مورد نیاز پرندگان، در سطح استانداردهای اروپایی نموده و با بهره گیری از فرمولاسیون تخصصی و استفاده از اقلام خوراکی با کیفیت، تحت شرایط شدید کنترل کیفی، سعی در بر طرف نمودن دقدقه اصلی بسیاری از شما پرورش دهندگان عزیز را داشته است.
NEOFEED
مواد تشکیل دهنده:
ذرت، گندم، یولاف، گلوتن گندم، روغن های گیاهی، مواد حاصل از صنایع جانبی فرآوری غلات و دانه های روغنی، آلبومین، شکر، کنجاله سویا، تخم کتان، مونو- و دی-کلسیم فسفات، کربنات کلسیم، ال-لیزین، دی ال-متیونین، ال- ترئونین، سولفات آهن، اکسید منگنز، سولفات مس، اکسید روی، یدات کلسیم، ویتامین A، ویتامین D3 (کوله کلسیفرول)، ویتامین E، ویتامین K3 (منادیون)، ویتامین C (آسکوربیک اسید)، ویتامین های گروه B، کولین کلراید، مولتی آنزیم، کلرید سدیم، بیکربنات سدیم، سویه های خشک شده باسیلوس سوبتیلیس.
احتیاط:
به منظور جلوگیری از صدمات ناشی از ورود خوراک به مجاری تنفسی و بروز پنومونی و نتیجتاً مرگ پرنده، آشنایی با روش صحیح تغذیه طوطی سانان با سرلاک بایستی توسط یک متخصص تغذیه و یا دامپزشک آموزش داده شود.
دستورالعمل استفاده از خوراک دستی (سرلاک) NEOFEED:
در ادامه دستورالعمل تغذیه طوطی سانان با سرلاک در 5 مرحله برای شما پرورش دهندگان عزیز شرح داده می شود؛
گام شماره (1):
ابتدا به آرامی چینه دان را لمس کنید تا از خالی بودن آن پیش از خوراک دهی مطمئن شوید.
گام شماره (2):
ترکیب خوراک را پیش از هر نوبت خوراک دهی به صورت کاملا تازه تهیه نمایید. به منظور تهیه ترکیب صحیح در روز اول، 1 قسمت از فرمولاسیون خوراک NEOFEED را با 6 قسمت آب بهداشتی به خوبی مخلوط نمایید. بهتر است، از قبل آب را بجوشانید، سپس به آن فرصت بدهید تا به دمای 39 درجه سانتیگراد برسد.
گام شماره (3):
یکی از بهترین و ارزان قیمت ترین روش های تغذیه دستی، استفاده از سرنگ و کرمک است. همانطور که پرنده را در مقابل خود قرار داده اید، سرنگ را از سمت چپ نوک جوجه، وارد محوطه دهانی کنید و سپس آن را به سمت راست گردن پرنده هدایت نمایید. در این مرحله خوراک را داخل چینه دان تخلیه نمایید. با بلع خوراک توسط جوجه، عکس العمل طبیعی تغذیه، باعث بسته شدن نای توسط اپی گلوت می شود و از آسپیره شدن خوراک در ریه ها جلوگیری می کند.
گام شماره (4):
تغذیه جوجه را تا جایی ادامه دهید که چینه دان پر شود ولی اکیداً از دادن بیش از اندازه ی خوراک به جوجه اجتناب کنید. مقادیر باقیمانده خوراک که در اطراف نوک پرنده و پرهای کنار آن دیده می شوند را به خوبی و با استفاده از یک پارچه ی نرم و تمیز کاملا پاک نمایید.
گام شماره (5):
در حالت عمومی، می توان از فرمولاسیون خوراک دستی NEOFEED تا زمان استقلال کامل تغذیه ای و در آمدن کامل پرها (کل دوره مصرف خوراک دستی) استفاده نمود. تیم فنی بُخارا، به منظور کاهش هزینه های پرورش دهندگان حرفه ای، فرمولاسیون خوراک دستی JUVOFEED، را طراحی کرده است که با رسیدن سن جوجه ها به یک ماهگی، به جای فرمول NEOFEED قابل استفاده خواهد بود (البته در حال حاضر این محصول از خط تولید خارج شده است).
توجه:
برای گرم کردن مخلوط، هرگز از مایکروویو استفاده نکنید، چرا که باعث گرم شدن غیر یکنواخت ذرات موجود در مخلوط خواهد شد!
به عنوان یک قرارداد برای تغذیه طوطی سانان با سرلاک هر وعده باید حجمی معادل 8 الی 12% وزن بدن جوجه داشته باشد. این میزان، در گونه های کوچک نظیر عروس هلندی ممکن است تا 15 % هم در نظر گرفته شود. به عنوان مثال، یک جوجه 100 گرمی، به میزان تقریبی 8 الی 12 میلی لیتر مخلوط آماده شده از فرمول خوراک دستی بُخارا نیاز خواهد داشت.
از دادن مقادیر بیشتر خوراک به پرنده جدا خودداری کنید، چراکه باعث بازگشت خوراک، آسپیره شدن و نهایتا مرگ پرنده خواهد شد.
نکات مهم در مورد ضد عفونی لوازم:
جوجه ها برای گسترش سیستم ایمنی خود به زمان نیاز دارند و در اولین روزهای زندگی به شدت نیسبت به باکتری ها، کپک ها و ویروس ها حساس می باشند. بنابراین، حفظ بهداشت محیط و خوراک دهی در سنین اولیه بسیار حایز اهمیت است. توصیه می شود پس از هر بار خوراک دهی، حتما لوازم مورد استفاده نظیر ظرف آماده سازی فرمول و سرنگ را به خوبی ضد عفونی نمایید.
متخصصین تیم فنی بُخارا، برای ضد عفونی و حفظ بهداشت لوازم خوراک دهی، استفاده از حداقل دو ضد عفونی کننده را به صورت دوره ای (ماهانه) پیشنهاد می دهند. با این روش، باکتری ها و ویروس ها فرصت کافی برای ایجاد مقاومت به ماده ضد عفونی کننده را نخواهند داشت. چنانچه به هر دلیلی دسترسی به مواد ضد عفونی کننده ممکن نبود، می توانید از محلول رقیق شده سفید کننده استفاده نمایید. به این صورت که لوازم خوراک دهی را پس از شستشو با آب و پاک کردن بقایای فرمول خوراک، در این محلول قرار دهید و در وعده بعدی و پیش از استفاده به خوبی آن را با آب بشویید، چرا که در صورت وجود بقایای محلول و ورود آن به بدن، ممکن است آسیب جدی به جوجه ها وارد شود.
فرمولاسیون خوراک دستی بُخارا، به منظور تامین کلیه نیازهای تغذیه ای روزانه جوجه ها توسط متخصصین مجرب تیم فنی ما تهیه شده اند. بنابراین، نیازی به استفاده از سایر مواد غذایی در کنار آن نخواهد بود. اگرچه در صورت تمایل، می توانید از پوره برخی میوه ها و سبزیجات، آن هم حداکثر تا 15% حجم خوراک روزانه استفاده نمایید. استفاده از هر نوع مکمل جانبی، به طور هم زمان با فرمولاسیون خوراک دستی بُخارا، به هیچ وجه توصیه نمی شود.
بررسی دقیق وضعیت روزانه جوجه ها:
بررسی دقیق تغیرات وزنی جوجه ها به صورت روزانه یکی از بهترین راهکارها جهت پی بردن به مشکلات پیش از بروز ظاهری آنها است. توصیه می شود جوجه ها را هر روز صبح و پیش از نخستین وعده خوراک وزن کرده و اوزان مربوطه را در جدول وزنی مخصوص ثبت نمایید. برای این کار می توانید از یک ترازوی ساده، نظیر ترازوی آشپزخانه استفاده نمایید. یک جوجه سالم، معمولا تا زمان استقلال تغذیه ای، به صورت روزانه افزایش وزن خواهد داشت. چنانچه روند افزایش وزن متوقف شد و وزن در یک سطح ثابت شد، باید هر چه سریعتر وضعیت جوجه بررسی شود. حال آنکه، کاهش وزن نشان دهنده مشکلی جدی در جوجه است و باید سریعا با دامپزشک متخصص پرندگان تماس حاصل نمایید.
از عمده دلایل دیگری که یک پرنده سالم ممکن است با کاهش وزن مواجه شود عدم دریافت کافی مواد مغذی است. این موضوع می تواند در شرایط زیر بروز نماید: فرمول خوراک دستی دارای غلظت کافی نباشد (حاوی مقادیر بیش از اندازه آب باشد). در کنار فرمول اصلی از سایر مواد خوراکی استفاده شده باشد. تعداد وعده های خوراک دهی متناسب نباشد. مقدار خوراک تغذیه شده در هر وعده، جهت تامین نیازهای پرنده کافی نباشد.
داشتن ابزار زیر به هنگام تغذیه سرلاک به طوطی سانان الزامی می باشند:
ترازوی دقیق – سرنگ بهداشتی – دماسنج – دستگاه گرم کن – دستمال کاغذی – فرم ثبت اطلاعات – ضد عفونی کننده مناسب.
به عنوان یک راهنما، می توانید از جدول زیر برای تولید مخلوط صحیح خوراک دستی بُخارا، بر اساس سن جوجه ها استفاده نمایید. بهترین حالت پیشنهادی وزن کردن خوراک و آب برای به دست آوردن بهترین نسبت و مخلوط می باشد. درست کردن خوراک با استفاده از حجم خوراک و آب، اگرچه دقت پایین تری دارد، ولی روشی کارآمدتر است.
بر اساس نسبت (وزنی)
آب
NEOFEED
سن (روز)
92 درصد
8 درصد
تولد الی 2 روزگی
80 درصد
3 الی 5 روزگی
30 درصد
2
1
6 روزگی الی پر در آوری
برای آماده سازی خوراک دستی، حتما از آب تمیز و بهداشتی استفاده نمایید. دمای مناسب آب برای آماده سازی فرمول خوراک دستی، 39 درجه سانتیگراد می باشد. آب لوله کشی ممکن است حاوی باکتری های مضری برای جوجه های تازه متولد شده و جوان باشد. چنانچه از عدم آلودگی آب مصرفی اطمینان ندارید، بهتر است آب را برای مدت حداقل 10 دقیقه بجوشانید و سپس زمان کافی را به آن جهت خنک شدن و رسیدن دمای آن به دمای مناسب (39 درجه سانتیگراد)، پیش از افزودن به خوراک دستی بُخارا بدهید.
در یک ظرف تمیز و ضد عفونی شده، فرمولاسیون خوراک دستی را با آب داغ مخلوط کرده و آن را به خوبی برای مدت حدود 1 دقیقه به هم بزنید. مخلوط نهایی را پیش از تغذیه به جوجه ها تا دمای 39 درجه سانتیگراد خنک نمایید. برای کنترل بهتر و دقیق تر دمای مخلوط نهایی، استفاده از یک دماسنج توصیه می شود. در صورت در دسترس نبودن دماسنج، می توان به شیوه ی سنتی، و ریختن چند قطره از مخلوط نهایی روی مچ دست و کنترل دمای آن استفاده نمود؛ اگرچه این روش دقت بالایی نخواهد داشت.
توصیه می شود خوراک دستی را تنها در اندازه مورد نیاز آماده کنید و در چند روز اول پس از تولد جوجه ها، با توجه به اینکه غلظت فرمول آماده شده پایین است، تا زمان تغذیه به جوجه ها، به صورت مدام آن را به هم بزنید.
در این دوره، به دلیل غلظت پایین، ته نشین شدن مواد مغذی در آب امری طبیعی بوده و به هیچ وجه نشانه ی کیفیت پایین فرمول خوراک نیست. بنابراین، با هم زدن مداوم مخلوط آماده شده تا زمان تغذیه، این حالت بر طرف خواهد شد. بعد از سن دو روزگی، که غلظت خوراک افزایش می یابد، ته نشین شدن مواد به ندرت مشاهده می شود. از روز 6 بعد از تولد، فرمول آماده شده به صورت یک پودینگ کرمی با غلظتی یکنواخت خواهد بود. پیش از مصرف، مخلوط آماده شده را به خوبی هم بزنید. در این مرحله، هم زدن ضربه ای مخلوط، به فعال شدن آنزیم های افزوده شده کمک خواهد کرد.
تغذیه جوجه ها باید بر اساس یک برنامه زمانبندی مشخص انجام شود. این برنامه بر اساس مدت زمان مورد نیاز جهت خالی شدن چینه دان و نیز میزان دقیق مصرف فرمول توسط جوجه در هر وعده است. این برنامه ریزی از باقی ماندن طولانی خوراک در چینه دان و فساد احتمالی آن جلوگیری می کند. در هر روز، حداقل یک بار به چینه دان اجازه دهید تا به صورت کامل خالی شود. چنانچه زمان بین خالی شدن چینه دان به صورت غیر طبیعی افزایش یافت، و به عبارتی فعالیت چینه دان کاهش داشت، پرنده را به خوبی بررسی نمایید تا دچار هیچ نوع بیماری نشده باشد.
توصیه خیلی مهم:
به منظور جلوگیری از رشد باکتریایی بعد از هر وعده خوراک دهی، باقی مانده مخلوط را به طور کامل دور بریزید و به هیچ وجه در وعده های بعدی از باقیمانده وعده قبل استفاده نکنید. پیشنهاد مدیریتی: تغذیه جوجه ها باید بر اساس یک برنامه زمانبندی مشخص انجام شود. این برنامه بر اساس مدت زمان مورد نیاز جهت خالی شدن چینه دان و نیز میزان دقیق مصرف فرمول توسط جوجه در هر وعده است. این برنامه ریزی از باقی ماندن طولانی خوراک در چینه دان و فساد احتمالی آن جلوگیری می کند. در هر روز، حداقل یک بار به چینه دان اجازه دهید تا به صورت کامل خالی شود. چنانچه زمان بین خالی شدن چینه دان به صورت غیر طبیعی افزایش یافت، و به عبارتی فعالیت چینه دان کاهش داشت، پرنده را به خوبی بررسی نمایید تا دچار هیچ نوع بیماری نشده باشد.
توجه:
سرلاک NEOFEED بُخارا فاقد هر نوع مواد نگهدارنده صنعتی می باشد. پس از هر بار مصرف، درب بسته را به خوبی ببندید. در دمای زیر 25 درجه سانتیگراد و به دور از تابش مستقیم خورشید نگهداری شود. نگهداری در یخچال و فریزر، به حفظ تازگی این محصول کمک خواهد کرد. به تاریخ “بهترین زمان مصرف” درج شده بر روی بسته بندی ها دقت فرمایید.
امیدواریم از مطالعه مقاله “تغذیه طوطی سانان با سرلاک در 5 مرحله” استفاده لازم را برده باشید. در ادامه فایل PDF این مقاله به صورت یک کتابچه زیبا و رایگان قابل دانلود می باشد.
دانلود راهنمای مصرف NEOFEED